Een CV maken

Bij het maken van een cv zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Personalia
Begin altijd met je personalia. dus je contactgegevens. Zet hier altijd je naam, geboortedatum, adres, woonplaats, telefoonnummer en e-mailadres neer. Soms kan het ook handig zijn om te vermelden of je bijvoorbeeld een rijbewijs hebt of niet, al helemaal als daar duidelijk om gevraagd wordt.

Profielschets
Je kunt, alleen als je dit wil, een korte profielschets op je cv zetten. Hierin beschrijf je jezelf in ongeveer drie zinnen. Wat zijn jouw ambities? Wat zijn jouw sterke punten? Wat maakt jou tot wie je bent?

Werkervaring en opleiding
Dan komen je werkervaring en je opleiding. Welke van de twee eerst komt, verschilt per situatie. Als je bijvoorbeeld net van school komt en nog niet zo veel werkervaring hebt, kun je ervoor kiezen om eerst je opleiding(en) te benoemen. Als je al veel (relevante) werkervaring op hebt gedaan, kun je deze eerst benoemen. Het maakt dus niet veel uit, maar zorg er wel voor dat het duidelijk is of het om je ervaring of om je opleiding gaat.

Nevenactiviteiten
Zijn er dingen die je bijvoorbeeld in je vrije tijd doet, waarvan je denkt dat het relevant is voor het werken op een tankstation van Total? Wil je graag dat wij weten dat je dat doet? Zet dat dan vooral op je cv! Dit versterkt je cv alleen maar.

Vaardigheden
Zijn er vaardigheden die je hebt waar je heel trots op bent? Of ben je ervan overtuigd dat jij bepaalde dingen kan die belangrijk zijn voor het werken op een tankstation? Zet die dan ook op je cv. Je kunt dit combineren met je nevenactiviteiten, bijvoorbeeld wanneer het om een vaardigheid gaat die je hebt aangeleerd tijdens het uitvoeren van (een van) je nevenactiviteiten.

Overig
Probeer je cv niet langer te maken dan twee a-4tjes. Heb je een langer cv dan dat? Probeer dan dingen weg te halen die niet relevant zijn. Daarnaast kun je bij de meest relevante ervaring(en) een korte toelichting geven. Dit is een mooie mogelijkheid om iets extra’s aan je cv toe te voegen. Zet ook de meest relevante werkervaring bovenaan en de minst relevante werkervaring onderaan. Je hoeft ze dus niet neer te zetten in de volgorde waarin je de banen hebt gehad. Op die manier zijn de belangrijkste dingen meteen duidelijk voor ons. Zorg er ten slotte voor dat je cv duidelijk, overzichtelijk en foutloos is. Zorg voor een duidelijke opbouw. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van tussenkoppen om overzicht te creëren.

Om je een eindje op weg te helpen, hebben we een voorbeeld CV voor je. Bekijk het CV hier!